Davis Food Co-Op
       
     
  Transforming a standard strip mall grocery store, the core ‘big box’ becomes a playful, spatial element, set at an inviting angle to welcome shoppers. The large covered entry is a meeting place for the community arriving in cars, on bikes, or on foot.
       
     
  Evoking the Central Valley’s agricultural heritage, the building’s distinct colors, shapes and materials from the region also connect back to the global cooperative movement with a joyful, yellow, Co-op sign, bright green pops of color, and a 70’s flower mural.
       
     
 Inside, bright green walls with the cooperative twin pine logo show off the produce, and the many skylights letting natural light in are painted a rainbow of hues, symbolizing the diversity of the co-op movement.
       
     
  The exterior of the building sets the context for the celebration of locally grown food with educational gardens on display. Additional green space, trees, and art pedestals round out the exterior landscape and form an oasis for people to catch up and be rejuvenated.
       
     
  As the building celebrates its 15th anniversary, the vibrant additions of community art - including large tomato and carrot sculptures, kiosks, benches, and plants, bring the original architectural vision to life and add to the heart of the scene.
       
     
Davis Food Co-Op
       
     
Davis Food Co-Op

AIA California Council Honor Award, AIA San Francisco 'Best of the Bay' Honor Award

This remodel transforms the everyday experience of grocery shopping into an inspiring experience.

  Transforming a standard strip mall grocery store, the core ‘big box’ becomes a playful, spatial element, set at an inviting angle to welcome shoppers. The large covered entry is a meeting place for the community arriving in cars, on bikes, or on foot.
       
     

Transforming a standard strip mall grocery store, the core ‘big box’ becomes a playful, spatial element, set at an inviting angle to welcome shoppers. The large covered entry is a meeting place for the community arriving in cars, on bikes, or on foot.

  Evoking the Central Valley’s agricultural heritage, the building’s distinct colors, shapes and materials from the region also connect back to the global cooperative movement with a joyful, yellow, Co-op sign, bright green pops of color, and a 70’s flower mural.
       
     

Evoking the Central Valley’s agricultural heritage, the building’s distinct colors, shapes and materials from the region also connect back to the global cooperative movement with a joyful, yellow, Co-op sign, bright green pops of color, and a 70’s flower mural.

 Inside, bright green walls with the cooperative twin pine logo show off the produce, and the many skylights letting natural light in are painted a rainbow of hues, symbolizing the diversity of the co-op movement.
       
     

Inside, bright green walls with the cooperative twin pine logo show off the produce, and the many skylights letting natural light in are painted a rainbow of hues, symbolizing the diversity of the co-op movement.

  The exterior of the building sets the context for the celebration of locally grown food with educational gardens on display. Additional green space, trees, and art pedestals round out the exterior landscape and form an oasis for people to catch up and be rejuvenated.
       
     

The exterior of the building sets the context for the celebration of locally grown food with educational gardens on display. Additional green space, trees, and art pedestals round out the exterior landscape and form an oasis for people to catch up and be rejuvenated.

  As the building celebrates its 15th anniversary, the vibrant additions of community art - including large tomato and carrot sculptures, kiosks, benches, and plants, bring the original architectural vision to life and add to the heart of the scene.
       
     

As the building celebrates its 15th anniversary, the vibrant additions of community art - including large tomato and carrot sculptures, kiosks, benches, and plants, bring the original architectural vision to life and add to the heart of the scene.